Posted by : Nekirus duminică, 4 octombrie 2015

Salut!
Iacă surpriză! Pe lângă obișnuita recenzie am zis să-mi mai sacrific o oră din viața mea și-așa nu prea importantă ca să vă mai aduc un post din seria cugetărilor nekirusiene. Știu că vă plac astea. E genul ăla de post care vă face să mă urâți mai mult. Aproape de fiecare dată primesc hate-uri din cazua acestor postări. De aia sunt și preferatele mele. Bun? Hai să-mi expun părerea despre încă o problemă des întâlnită în comunitățile anime din România și nu numai. România mă interesează în mod special pentru că am un vag spirit naționalist (not really). Nu vreau să fac un post lung de data asta. Explic repede.

Avem în fața noastră pe tavă eterna problemă, ce înseamnă weeaboo și ce înseamnă otaku. Mulți în necunoștiință de cauză nici nu se sinchisesc să facă o diferență clară între cele două. Mă refer la hater-ii care sunt împotriva fanilor anime și le place să se ia de ei. Deși mulți fani anime au trăsături din ambele, cele două sunt destul de diferite. Ca să lămuresc o treaba, nici unul dintre cei doi termeni, dintr-o perspectivă a semnificație nu se referă la un lucru pozitiv ori cu care ar trebui să te lauzi. Bun? Vreau să trag niște linii clare legate de ambii termeni, să explic diferențele de semnificație și context, ca mai apoi să vorbesc despre modificarea apărută la nivel de înțeles și readaptarea cuvântului ”otaku” în comunitățile anime occidentale. Așa. Uite că începem.

Vorbim acum de weeaboos. E o forma de a spune cuiva că e un tocilar obsedat, fără viață, ce nu vede decât anime-uri în fața lui. În contextul înțelesului fanilor anime români ar fi următorul nivel după otaku, care duce plăcerea la o obsesie deloc benefică anumitor aspecte (de obicei sociale) din viața unui individ. Ei bine, greșit! Weeaboos nu se referă la obsesia față de anime-uri. Ha?! Nu vă așteptați la asta, nu? E adevărat că poate să cuprindă și asta, dar nu numai. Weeaboos sunt obsedați de întreaga cultură japoneză, nu doar de anime-uri. For God s sake, pot fi weeaboos care să nici nu se uite la anime-uri, cât timp se udă tot când aud de Japonia. Vă rog să nu confundați obsesia față de Japonia cu interesul și fascinația față de ea. Și eu găsesc cultura japoneză fascinanță. Weeaboos deja o duc la exagerare. Sunt acei oameni care tot timpul încearcă să-și expună vastele cunoștințe legate de țara nipponă și nu știu să vorbească despre nimic altceva. Din orice subiect început ei fac cum fac și-o duc spre Japonia. Altă trăsătură, să-i zic așa, specifică unui weeaboo este dorința de-a fi japonez și de a trăi în Japonia. Acest individ ar da în cap oricui, și-ar ucide părinții și viola bunica dacă asta l-ar putea transforma în japonez. Pur și simplu refuză să accepte propriile sale origini. Așa. E clar ce înseamnă weeaboo? Să nu se mai confunde cu otaku, cum de obicei se și întâmplă. Ambele indică o obsesie, dar una se referă la o obsesie asupra culturii Japoneze (tot ce ține de ea), iar celălalt e o obsesia față de anime-uri, manga, jocuri video, etc.. Dacă îți plac anime-urile nu ești weeabo ci pur și simplu un om pasionat de animații orientale cu specific japonez. Atât. Nu mai folosiți termenul de weeaboo acolo unde nu sunteți conștienți de o obsesie asupra intregii culturi nippone.

Așa. Să trecem la otaku. Mulți fani anime din România se declară otaku și sunt mândri de asta. Ha ha! Ce ar fi dacă v-aș spune că în esență otaku nu este deloc un lucru bun. Dacă ai merge în Japonia și i-ai spune unui japonez că ești otaku ar râde și cu fundul de tine. E ca și cum ar veni japonezul la tine și ți-ar spune cu mândrie că e un fraier tocilar. Da. Nu vreau să se strângă hate-uri. Nu eu spun asta. Vă rog frumos să căutați pe nenea goagăl semnificația cuvântului otaku. Otaku se referă la un om fără viață socială, care nu face altceva decât să stea toată ziua în casă, să se uite la anime-uri, să citească manga sau să se joace jocuri online. Știu că sunt mulți oameni care sunt pasionați de toate cele mai sus menționate, dar otakus o duc la extrem și nu fac nimic altceva. Majoritatea fanilor anime au o viață echilibrată. Nu trebuie să ajungem la obsesii. Cât timp duceți o viață echilibrată nu puteți fi catalogați drept otaku, ci doar un simplu om pasionat de anime. Clar? Tot timpul văd oameni care se autodenumesc otaku, însă nu cred că sunt conștienți de adevăratul înțeles al cuvântului. Nu zic că e greșit să te numești otaku, asta dacă chiar ești, însă dacă nu stai încuiat toată ziua în casă să te uiți la anime-uri și n-ai niciun prieteni, nu prea ești otaku, etimologic vorbind.

Așa. Mai sus am vorbit de sensul etimologic al termenului de otaku. Acum vreau să expun confuzia de context creată de țările occidentale. Japonezii mereu se amuză de occidentali cu câtă mândrie se numesc otaku. La noi cuvântul otaku este ascoiat cu o persoană ce are o pasiune față de anime-uri în limite decente. Am menționat mai sus că otaku defapt nu se referă doar la anime-uri, cupinde atât manga cât și jocuri video. (sau orice activitate mai ”tocilărească”) Doresc să justific în partea asta fanul de rând anime român care se autodenumește otaku cu mândrie. În cultura occidentală termenului de otaku i s-a redus din drasticismul sensului, iar din obsesie a devenit pasiune. La noi otaku e orice persoană pasionată de anime și manga. Acest cult al otaku-ului occidental e mai răspândit decât cel real (etimologic, orienteal). Nu-mi place ca un lucru să se propage greșit, de aceea niciodată nu m-am autoproclamat un otaku. Sunt doar pasionat. Nici măcar nu-mi plac jocurile, dar nu asta contează ... În contextul ăsta european nu e ceva rău să fii otaku deoarece deja s-a răspândit acest cult care îl scuză, dar totuși cred că ar fi mai bine ca lumea să conștientizeze și sensul real al cuvântului. Otaku nu e un lucru bun, noi l-am făcut să fie ... Eu merg pe varianta etimologică dar n-am să judec fiecare persoană dezinformată care se declară otaku, în contextul unei interpretări greșite (vestice) a terminologiei. Clar?

Gata. Sper că ați învățat ceva. Nici otaku și nici weeaboo, din punct de vedere etimologic nu se referă la un lucru bun. Sunt insulte. Weaboo = obsedat de Japonia, otaku = tocilar fără viață socială care stă toată ziua și se uită la anime-uri, citește manga și se joacă jocuri, dar într-un context vestic i s-a redus înțelesul de la obsesia la pasiune și a devenit o terminologie pozitivă. (deși nu e) Gata. V-am lăsat. Pa!

{ 3 comentarii... read them below or Comment }

- Copyright © Animekirus - Animekirus