Posted by : Nekirus vineri, 3 iulie 2015

De obicei când fac surf în partea de anime a internetului, de fiecare dată, da de absolut fiecare dacă găsesc două sau trei găgăuțe care compară anime-uri fără să aibă nici cel mai mic habar cât de greșit este ceea ce fac sau ce prostii scot pe gură. Asta se întâmplă de obicei cu anime-urile mainstream, la cele mai de nișa nu prea găsești comparații aiurea, asta și pentru că anime-uirle mai underground au un public mai puțin retard. Sorry, da asta e adevărul!


Ca să fiu sincer, abia mă abțin să înjur pe cineva când văd că respectivul compara Naruto cu Dragon Ball, ori Hunter X Hunter cu Fairy Tail, și alte minuni din astea. Scopul acestui post este să vă arăt când se poate face o comparație, dar mai ales până la ce nivel trebuie să intri în acea comparație și ce trebuie să abordezi. Bon? Gata pentru aventura în minunata lume a comparațiilor anime. Hai!
În primul rând totul pornește de la o greșeală de concept și atitudine. Tindem să comparăm orbește anime-urile bazat pe lista noastră de preferințe. Dacă anime-ul X îmi place mie mai mult ca anime-ul Y, înseamnă că anime-ul X este mai bun. Hai, să mori tu? Mai bun? În ce sens? Mai bun în imaginația ta. Pentru că, în primul rând, mulți refuză să aducă argumente. X e mai bun și gata. Nimic mai mult. Ați înțeles? E mai bun! Nu-i suficient să zici că un anime e mai bun ca altul, ori că un personaj e mai puternic ca celălalt. Argumentația e mereu cheia înțelegerii unui punct de vedere. Eu nu știu ce ai tu în cap, așa că nu-mi pot da seama de ce crezi tu că-i mai bun. Dacă aduci un mic argument mă ajuți să înțeleg ce-ți debitează mintea aia.

Așa. So, prima dată argumentele. Al doilea lucru pe care trebui să-l înțelegeți. Dacă un anime vă place nu înseamnă că-i bun, iar dacă nu vă place nu înseamnă că-i prost. Nu mai priviți totul subiectiv. Că părerea și gusturile voastre nu-s o unitate de atribuit valori universal valabile. Da? Eu am văzut atâtea filme, seriale sau anime-uri pe care efectiv le-am urât și nu le-am putut privi, însă niciodată n-am zis că-s proaste. Chiar din contră, am recunoscut că-s bune. Și invers. Dacă vă place vouă un anime, asta nu-l face bun. Trebuie să priviți anumite puncte și să vă luați după ele. Povestea, linia narativă, felul în care sunt construite personajele, imaginea și animația, sunetul, cum se raportează acesta la societate și contextul istoric, toate astea fac parte dintr-un întreg de care nu trebuie să faceți abstracție. Așa că, foarte important, nu vă mai raportați la ce vă place vouă și ce nu. Țineți cont și de alte lucruri înainte de a sări să comparați. Dacă vouă vă place mai mult un anime nu înseamnă că e mai bun ca altul care nu vă place, până când nu reușiți să-l treceți printr-un filtru obiectiv. Un exemplu în acest sens e chiar ultimul anime despre care am vorbit pe blog, Chuuibyou. Îmi place! Asta pentru că rezonez cu tema. Da n-o să afirm niciodată că e un anime bun. Nu e. E destul de mediocru. Da-mi place!

Dacă e vorba de preferințele voastre, atunci da. Atunci poți spune că ție îți place mai mult anime-ul respectiv, dar nu că e mai bun. Însă nu uitați, și aici trebuie să aduceți argumente solide și logice. Capiș? Un alt lucru înțeles foarte greșit e termenul de comparație și când se poate aplica el. A compara înseamnă să dispui de două elemente asemănătoare, ce au o valoare proprie. Să zici că anime-ul X e un anime, și anime-ul Y e tot anime, deci pot să le compar este total greșit. Nu, nu-i deajuns. Ca să compari un anime trebuie să aibă elemente comune. Există mai multe feluri de comparații. Se pot compara anime-urile în funcție de gen. Da, asta se numește comparație de gen. Dar nici aici nu te pui să spui că un anime e mai bun pentru că, și-apoi îndrugi tot ce-ți trece prin cap. Trebuie să le compari din perspectiva genului. Să treci prin trăsăturile genului și să faci o comparație de gen. Poți spune că anime-ul X e mai amuzant, ceea ce-l face o comedie mai bună. Înțelegeți? Nici aici nu intrați pe tărâmul comparației supreme. Nu există așa ceva. Comparațiile se fac pe paliere, niciodată pe întreg conținutul. 

Neapărat, da neapărat, atunci când comparați două anime-uri trebuie să fie din același context istoric și social. Degeaba compari tu Dragon Ball cu Bleach. Nu poți. Comparația la nivel de gen pică aici, chiar dacă ambele sunt shounen. De ce? Pentru că fac parte din perioade istorice diferite. Când priviți un anime mai vechi, vă rog eu să nu faceți abstracție de contextul istoric în care a fost realizat. Ce a însemnat anime-ul respectiv pentru perioada aceea? Care era stilul de realizare a anime-urilor pe atunci? Ce schimbări a adus acest anime în istorie? Asta dacă a adus. Publicul din anii 80 nu era la fel ca cel din anii 2000. Și nici mentalitatea oamenilor nu era la fel. Ceea ce noi considerăm banal acum, poate la vremea respectivă era ceva revoluționar. Nu putem face abstracție de asta și nu putem cere unui anime care aparține unui alt timp să aibă același efect asupra noastră pe care l-a avut asupra publicului anilor respectivi. Eventual se poate face o comparație din perspectivă istorică, dar doar atât. Iar genul acela de comparație nu implică un verdict. La o asemenea comparație vom vorbi despre diferențele de caracter ale vremii, n-o să zicem vreodată că un anime e mai bun. Pftiu!
Deci, ați înțeles? Foarte impoarnt. Atunci când comparăm două anime-uri avem nevoie de argumente, de o conștiință obiectivă și de o temă comună. Faptul că ambele sunt anime-uri nu e de ajuns. Comparația o faci atunci când găsești un punct comun și te axezi doar pe aia. Niciodată, dar niciodată să nu comparăm anime-uri din perioade istorice diferite, decât dacă facem o comparație istorică, unde, atenție, nu dăm un verdict. Clar?


Mna ... sper că v-a ajutat acest post. Iar de acum încolo o să țineți cont de lucrurile astea și n-o să mai comparați aiurea anime-uri. Naruto și Dragon Ball nu se pot compara, în schimb Naruto și Bleach da. Dar dacă o faci îți alegi o temă comună. Unde se simte mai bine influența genului shounen? Ăsta e un exemplu. În Bleach pentru că ... sau ... în Naruto pentru că. Bun. M-am făcut clar. Hai că vă las. Pa!

PS. Era să uit să vorbesc despe încă un lucru. Când se compară dacă un personaj X dintr-un anime, e mai puternic decât un personaj Y, dintr-un alt anime. Din nou, e o comparație greșită. Nu se face așa ceva. Fiecare univers e construit într-un fel unic și are anumite bariere fizice, psihice, mentale, etc. Dacă personajele din DBZ sunt super puternice, au ajuns așa pentru că universul lor le-a permis. Din start orice argument e invalid. Nu poți compara două lumi și două realități diferite. Personajele acelea n-o să ajungă niciodată să se bată între ele. Înețelegiți?

{ 2 comentarii... read them below or Comment }

  1. Ma bucur ca exista oameni care stiu ce inseamna o comparatie intre animeuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place mult punctul tau de vedere, cred ca ai mult timp liber sa scrii atata :)

    RăspundețiȘtergere

- Copyright © Animekirus - Animekirus