Posted by : Nekirus vineri, 5 iunie 2015

Pentru că este un anime ce mi-a plăcut enorm și mi-a făcut o deosebită plăcere să-l urmăresc, am hotărât ca următoarea recenzie să fie la Parasyte, sau Kiseijuu, sau cum o fi. Mulți preferă să folosească Kiseijuu, eu prefer Parasyte. Așa că, am să mă refer la acest anime drept Parasyte în  recenzie. Probleme? Ca să nu mai zic că era al doilea anime în topul preferințelor voastre când v-am întrebat la ce anime-uri doriți să fac o recenzie. Hai să nu mai pierdem timpul cu inutilități și să trecem la recenzie.

Parasyte este unul dintre cele mai populare anime-uri ale sezonului 2014-2015, rivalizând la acest capitol cu Tokyo Ghoul. După părerea mea Parasyte întrece Tokyo Ghoul dar nu vreau să vorbesc mai multe despre acest aspect. Rămâne la preferințele fiecăruia. 



Manga e făcută de către Iwaaki Hitoshi, un nenea japonez apreciat mult mai târziu decât ar trebui pentru valoarea lui. De ce spun asta? Pentru că *drums roll* manga de la Parasyte a fost lansată în 1988 ca o serie săptămânală timp de două capitole, după care să fie transformată într-o serie lunară până la finele manga-ului din 1995. So, da, cam asta e. Manga a început să ruleze cam cu 30 de ani înaintea anime-ului. Nu știu cum sau cine a hotărât să scoată această manga de la naftalină și să o adapteze într-un anime, dar îi mulțumesc din suflet. Datorită lui am avut ocazia de a vedea unul dintre cele mai frumoase anime-uri din viața mea. Un toast pentru oricine a venit cu ideea de a adapta o serie veche de 30 într-un anime contemporan!!

Ipoteza mea este că Parasyte n-ar fi avut același succes pe care l-a avut astăzi dacă se făcea adaptarea anime în anii 80 sau 90. De ce? Păi e simplu. E din cauza temei abordate. Anii 80 au fost anii SF-urilor atât în cinema, televiziune, cât și în lumea anime-urilor. Fiecare venea cu povești cu extratereștrii, răpiri, nave spațiale, etc. Cred că în toată multitudinea aia de povești SF, Parasyte s-ar fi pierdut undeva. A, da! Și nu uitați că vorbim de o perioadă în care extratereștrii și invaziile extraterestre erau considerate încă de marea majoritate a oamenilor povești de adormit copiii. În schimb, în societatea contemporană existența ființelor de pe alte planete este din ce în ce mai plauzibilă și univesal acceptată. Crezul nostru în vizita extratereștrilot este din ce în ce mai mare. Poate și de asta acum a fost momentul oportun pentru a face anime-ul. Pentru că credem mai mult în subiect și pentru că este o temă de interes comun, dar nu atât de abuzată ca în anii respectivi. Printre atâtea produse de calitate slabă se pierdeau și cele de o calitate bună. Ca să nu mai spun că felul original în care povestea prezintă invazia este un mare plus. Bine, nu-i chiar așa originală. E clar că povestea se trage din filmul Alien, doar că universul creat și modul în care acționează oamenii și paraziții este original. 

Așa, hai să vorbim puțintel despre poveste. Ce vedem în Parasyte? O invazie? Nicidecum. Mai degrabă o dorință instinctuală de exterminare a rasei umane. Și asta mi se pare încă foarte interesat. Sigur paraziții sunt extratereștrii? Dacă da, de ce nu au nici un fel de amintire cu planeta lor? Sau cu viața lor dinainte de a ajunge pe pământ? De ce omoară oameni când este menționat clar faptul că pot să trăiască foarte bine și fără să consume carne de om? Oare nu sunt totuși o creație a oamenilor menită să reducă numărul mare de persoane? Vedeți! Aici intervine o altă problemă contemporană, suprapopularea. Deja anime-ul ăsta abordează mai multe teme specifice perioadei noastre decât cea a anilor 80, lucru ce mă face să cred că Parasyte era cu mult înainte timpurilor sale.

Felul în care niște viermi micuți se infiltrează în coprul unui om, îi mănâncă creierul și preiau controlul asupra trupului îmi dă fiori pe șira spinării. E atât de scârbos și terifiant, dar nicidecum deplasat. Chiar s-au găsit niște paraziți în amazon care efectiv preiau controlul asupra creirului unor animale. Problema ridicată e foarte reală. Am citit un studiu foarte recent pe tema asta. E posibil ca dacă acei paraziți suferă modificări genetice scenariul din Parasyte să se aplice și în lumea noastră. Da. E posibil, deci fiți atenți la paraziți. Mwuhahahaha!

Chiar dacă au reacționat târziu, oamenii au venit foarte repede cu măsuri de combatare. Asta arată clar că din cauza tehnologiei pe care o au la dispoziție și a numărului mult mai mare, oamenilor nu le-a fost prea greu să învingă în războilui contra paraziților. Singurul care nu putea fi omorât era Gotou, dar repet, e un singur parazit, nu poate să facă daune considerabile societății umane tocmai din cauza asta.
Toate personajele mi s-au părut excepțional de bine făcute. Am ajuns să-i iubesc pe toți. Sinichi, Migi, Gotou, Tamura Reiko, chiar toți. Bine, nu chiar toți. N-am prea plăcut-o pe Satomi. Da asta e! Atât oamenii cât și paraziții au fost extraordinar de bine făcuți. Fiecare avea o personalitate unică, se putea observa o evoluția a fiecăruia de la episod la episod. Adică personajele alea n-au stat în poveste, ele s-au dus odată cu ea, au evoluat în același timp. În multe dintre seriile anime scurte nu prea apuci să vezi o dezvoltare a personajelor, decât la protagoniști. Ei bine, acest anime ne-a demonstrat că se poate să le oferi tuturor personajelor șansa de a evolua împreună cu povestea și cu protagonistul. Sinichi a devenit din tocilarul docil un apărător al umanității, Migi a reușit să treacă peste instictul de conservare și să dezvolte sentimente, la fel și cu Tamura Reiko. Toți evoluează. Asta mi-a plăcut mult. Și am apreciat că nu a fost o evoluție bruscă, s-a derulat în timp și încet. Spre deosebire de Tokyo Ghoul unde Kaneki se transformă total într-un singur episod.

Povestea mi-a plăcut, finalul a fost potrivit și mulțumitor. Îmi place c-au ales structura narativă de +1. Ce e strcutura asta? E atunci când tu defapt îți rezolvi problemele și bați main villian-ul cu un episod înainte de final, iar ultimul episod îl folosești pentru a arăta viața personajelor de după evenimentele puternice din episoadele trecute și închei eventual mici intrigi lăsate deschise. Singura mea mare nemulțumire este că nu aflăm niciodată ce sunt paraziții cu adevărat și de unde vin. Cine i-a trimis?
A, că era să uit de coloana sonoră. Un anime cu o muzică excepțională. E clar că muzica din Parasyte e printre cele mai bune muzici de anime din ultima vreme.

Bun. Hai că mă opresc. Nu credeam că e posibil să fac o recenzie mai lungă decât cea la Tokyo Ghoul, dar uite că m-am înșelat. So, un anime foarte bun pe care trebuie să-l vadă orice pasionat. Pace!

Notă: Nota mea pentru acest anime este 9.5!

Dacă vreți să-l mai vedeți odată în limba română cei de la Shinobi Fansub îl au tradus pentru voi.

{ 3 comentarii... read them below or Comment }

  1. Foarte tare recenzia,Neki!La fel ca și cea de la Tokyo Ghoul.
    Nu mă puteam aștepta la altceva de la tine,nu-i așa? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Parasyte! Un anime genial, mi-a placut la nebunie si nu cred ca exagerez cand spun ca e unul dintre anime-urile mele preferate sau chiar preferatul.
    Daca ar fi sa spun care este lucrurul care m-a impresionat prima data la acest anime, acela ar fi opening-ul, genial...e super tare si combinatia asta engleza - japoneza merge de minune.
    De asemenea, povestea este extrem de interesanta si putin diferita de toate celelalte anime-uri care apar acum, zic eu ca se observa ca a fost scrisa acum ceva ani.
    Bla-bla-bla.
    O recenzie destul de buna, pacat ca mi-a fost prea lene sa o citesc pe toata.

    RăspundețiȘtergere

- Copyright © Animekirus - Animekirus